GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN
VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING
GEEN VOORRIJKOSTEN
Creosoot verwijderen
Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!
Wat is creosoot?
Creosoot verwijderen? Heeft u al gehoord van creosoot en de risico’s die het met zich meebrengt? Creosoot is een teerachtige substantie die zich opbouwt in de binnenzijde van schoorstenen en bezit een hoge ontvlambaarheid.
Deze eigenschap maakt creosoot een vaak voorkomende oorzaak van schoorsteenbranden. Daarom is het uiterst belangrijk dat u uw schoorsteen regelmatig laat inspecteren op de aanwezigheid van dit potentieel gevaarlijke materiaal.
Het verwijderen van een flinke hoeveelheid creosoot uit de schoorsteen is geen klusje dat u gemakkelijk met een gewone borstel kunt aanpakken. Om deze koppige teerlaag efficiënt en veilig te verwijderen, zijn er specifieke technieken en instrumenten vereist die de binnenkant van de schoorsteen grondig aanpakken.
Een duidelijk signaal dat uw schoorsteen mogelijk een reiniging behoeft, is wanneer de uitgestoten rook niet meer kraakhelder wit is.
Professionele schoorsteenvegers hebben de expertise om tijdens hun reinigingsproces vast te stellen of er creosoot aanwezig is, zeker als er tijdens het schoonmaakproces klonten creosoot loskomen.
Heeft u te maken met creosoot? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Naarden via 035 203 27 40. Wij komen graag bij u thuis creosoot verwijderen.
Hoe ontstaat creosoot?
Creosoot ontwikkelt zich wanneer hout niet helemaal verbrandt. Deze onvolledige verbranding kan voortkomen uit het stoken van vochtig hout of het gebruik van minder geschikte houtsoorten.
Een cruciaal detail om op te merken is dat creosoot sneller begint te vormen wanneer de temperatuur van de uitgestoten rookgassen in de schoorsteen onder de 120 graden Celsius daalt.
Nog een essentieel punt dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de lekkages in het rookkanaal. Dergelijke lekkages introduceren koude lucht in de schoorsteen, wat resulteert in een versnelde afkoeling van de rookgassen. Hierdoor binden roetdeeltjes zich vlotter aan de schoorsteenwanden, wat leidt tot een versnelde opbouw van creosoot.
Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?
Om de accumulatie van creosoot in uw schoorsteen tegen te gaan, is het cruciaal om de temperatuur van de rookgassen constant te houden. Dit kan bereikt worden door de beproefde Zwitserse stooktechniek te volgen.
Daarnaast is het belangrijk om op een doordachte manier hout te stoken. Dat betekent het selecteren van kwalitatief, goed gedroogd hout dat een efficiënte verbranding garandeert.
Hoe kan ik verantwoord stoken?
Voor het meest optimale stookresultaat adviseren wij om hout te gebruiken met een vochtgehalte van minder dan 15%. In de praktijk betekent dit dat u het beste voor hout kunt gaan dat al diverse dagen, zo niet weken, heeft gedroogd.
Door de Zwitserse stookmethode toe te passen, kunt u eveneens een efficiëntere verbranding realiseren.
Het is van groot belang om uw vuur levendig en heet te houden, zodat een volledige verbranding verzekerd is. Door consequent hout toe te voegen, blijft de rookgastemperatuur idealiter boven de 120 graden.
Een rookgasthermometer kan ook nuttig zijn om de temperatuur nauwgezet te controleren en aan te passen indien nodig.
Welk hout is het meest geschikt om te stoken?
Als u nadenkt over het stoken in een kachel of open haard, is het kiezen van de juiste houtsoort een cruciale stap. Maar met zoveel soorten hout beschikbaar, hoe weet u welke het beste is voor uw specifieke behoeften en welke zorgt voor de beste verbranding en optimale warmteafgifte?
Eikenhout geniet een bijzondere status onder degenen die regelmatig hun haard of kachel gebruiken. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en rijke brandeigenschappen. Echter, iets om rekening mee te houden is dat eikenhout een aanzienlijke droogtijd nodig heeft, soms wel enkele jaren.
Het is van belang dat het vochtgehalte verlaagd wordt tot onder de 15% voordat u het gaat branden. Als eikenhout niet goed gedroogd is, kan het resulteren in een langzamere verbranding en een knisperend vuur, wat in sommige gevallen storend kan zijn.
Als u op zoek bent naar hout dat snel ontbrandt en u in korte tijd warmte biedt, dan is naaldhout een uitstekende optie. Van nature zacht, dit hout brandt snel en straalt een behoorlijke warmte uit. Maar er zit een keerzijde aan: naaldhout kan tijdens het brandproces meer roet produceren. Vandaar dat het vaak wordt aanbevolen om na het initiëren van het vuur met naaldhout over te gaan op hardhout voor een stabielere verbranding.
In de Nederlandse huishoudens is beukenhout enorm populair als stookhout. Dit heeft alles te maken met de gunstige eigenschappen: het droogt sneller dan sommige andere hardhoutsoorten en heeft een consistent brandgedrag. Daarnaast creëert het een helder en aantrekkelijk vuur dat niet alleen zorgt voor warmte maar ook bijdraagt aan een knusse atmosfeer.
Voor diegenen die beschikken over een speksteenkachel, is elzenhout vaak de voorkeur. Dit houttype brandt snel en efficiënt, waardoor het speksteen van de kachel in een mum van tijd opwarmt. Dit resulteert in een consistente warmteverdeling in de ruimte. Daarnaast heeft de vlam van elzenhout een prachtige lichte kleur die velen aantrekkelijk vinden.
Berkenhout wordt door velen gewaardeerd, niet alleen vanwege zijn functionele verbrandingseigenschappen maar ook vanwege zijn esthetische uitstraling. Gedroogd berkenhout krijgt een opvallende grijze kleur, waardoor het een visuele aanwinst is voor elke open haard of kachel. Bovendien is het een langzaam brandend hout dat een flinke hoeveelheid warmte produceert en bekend staat om zijn zuivere verbranding.
Terwijl er talloze houtsoorten zijn die uitstekend zijn voor stoken, zijn er enkele die minder geschikt zijn, vooral vanwege hun neiging om problemen te veroorzaken. Deze zijn onder andere:
- Vuren
- Grenen
- Kastanjehout
- Populierenhout
- Pallethout
- En alle soorten bewerkt hout, zoals geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex en spaanplaat, omdat ze schadelijke stoffen kunnen vrijgeven tijdens de verbranding. Het is van belang om hiermee rekening te houden voor een veilige stookervaring.
Onze Schoorsteenvegerdiensten
Schoorsteenveger
Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Naarden? Neem direct contact op!
Vogelnest verwijderen
Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.
Schoorsteenbrand
Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.
Zelf schoorsteenvegen
Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.
Schoorsteeninspectie
Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Naarden.
Creosoot verwijderen
Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Naarden.
Werkwijze Schoorsteenveger Naarden
1.
Afspraak
Via telefoon/mail plannen we een afspraak.
2.
Vegen
Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.
3.
Veilig stoken
U kunt weer veilig & verantwoord stoken.
Veelgestelde Vragen
Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?
Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.
Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.
Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Naarden via 035 203 27 40. Wij helpen u graag!
Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?
U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!
Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?
De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:
- Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
- Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
- Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
- Stook alleen geschikte brandstoffen.
- Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Naarden op 035 203 27 40.
Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.
Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Naarden via 035 203 27 40.
Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?
Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.
Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.
Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.
Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Naarden via 035 203 27 40.
Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.
Tarieven Schoorsteenvegen Naarden
Houtkachel
- inclusief arbeid en btw
- geen voorrijkosten
78,-
Pelletkachel
- inclusief arbeid en btw
- geen voorrijkosten
- aanvullende diensten
88,-
Rieten dak
- inclusief arbeid en btw
- geen voorrijkosten
- aanvullende diensten
98,-
Klanten Zeggen
Schoorsteenveger Naarden heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!
Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!
Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Naarden nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.
Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Naarden mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!